Tissot, James

Tissot, James heeft werken in de volgende categorie(ën)

Tissot, James

De Frans/Britse kunstenaar James (Jacques-Joseph) Tissot werd in 1836 geboren in Nantes. James studeerde aan de kunstacademie in Parijs, waar hij James Whistler ontmoette en bevriend raakte met Edgar Degas.

Het stadsleven van Parijs

James Tissot bezocht in 1859 de Belgische kunstenaar Henri Leys in Antwerpen. Tissot bewonderde de historiestukken van Leys en imiteerde hem in zijn beginperiode. Later dat jaar debuteerde James Tissot op de Salon in Parijs, maar daar vielen zijn imitaties niet in de smaak. Vanaf 1864 schilderde James Tissot scènes uit het stadsleven van Parijs en kreeg daar wel succes mee. Tissot bracht een grote verzameling Japanse kunst en voorwerpen bij elkaar. Delen uit deze verzameling doken regelmatig op in zijn werk. Het belangrijkste werk van James Tissot uit de jaren zestig is "Le cercle de la rue Royale" (1868).

Bijbelse thema's

In de laatste periode schilderde en tekende James Tissot vooral Bijbelse thema's en bracht drie bezoeken aan Palestina. Tussen 1896 en 1897 verschenen drie boeken met schetsen bij het Nieuwe Testament. Deze tekeningen werden tentoongesteld in Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten van Amerika. De reeks werd in 1900 aangeschaft door het Brooklyn Museum.

Bekende werken van Tissot, James