Johannes Wtenbogaert

Het stelt de Nederlandse predikant en schrijver Johannes Wtenbogaert voor. Hij draagt een zwart solideetje en een zwarte toga, kleding waarin geleerden in Rembrandts tijd zich graag lieten portretteren. De handen, die veel vlakker zijn geschilderd dan het gezicht, zijn mogelijk het werk van één van Rembrandts leerlingen. Hij houdt met zijn rechterhand een paar handschoenen vast, terwijl hij zijn linkerhand op zijn borst houdt. Rechts tegen de muur staat een opengeslagen boek, ervoor ligt een zwarte hoed met een brede rand. Linksboven staat in het latijn de leeftijd van de geportretteerde vermeld: ‘ÆT[ATIS]:· 76’ (op de leeftijd van 76 jaar).

Johannes Wtenbogaert

The 76-year-old Remonstrant minister, once the court chaplain of Prince Maurice, wears a calotte (skullcap) and a ‘tabard’, a fur-lined cloak – the kind of clothing elderly scholars preferred to be portrayed in. Wtenbogaert’s face is more realistically modelled than his hands, which may have been done by a pupil in Rembrandt’s workshop.

Let op! Deze reproductie wordt nu ingeladen in ons bestelsysteem. Wach tot het inladen is voltooid en u een formaat kunt selecteren. Het inladen van het bestand kan vanwege hoge bestandsresoluties tientallen seconden in beslag nemen.